Jocurile preferate intr-un program!
 
 


REGULI

PIESE ȘI JUCĂTORI

Jocul OK se joacă cu piese similare cu cele din jocul de Domino. Joacă 4 persoane. Piesele sunt în 4 culori diferite (roșu, albastru, verde și negru) cu numere de la 1 la 13, iar fiecare piesă are două bucăți cu același număr. Există și alte 2 piese (cu Stea sau J pe acestea). Adică toate piesele în acest joc însumează 106 bucăți. (4 x 13 x 2 = 104 + 2 = 106 buc.) ( Căte 2 bucăți negre 1, 2 buc. negre 2, 2 buc. negre 3,...., 2 buc. verzi 13 etc.) + 2 cele două piese cu stea pe acestea (Se numesc OK Fals). Fiecare jucător are propria lui tabla pentru aranjarea pieselor. Piesele sunt închise și ordonate căte 5 buc. în grămezi una lângă cealaltă (21 de grămezi x 5 bucăți + 1).



Pentru determinarea OK-ului se aruncă un zar (de 2 ori – prima oară se determină grămada, a doua oară care piesă exact din grămada respectivă va fi OK-ul) și se deschide. Piesa deschisă (un număr din culoarea respectivă), cu 1 (cu o unitate mai mare de aceeași culoare) este OK-ul (De exemplu, dacă s-a deschis piesa numărul 1 de culoare neagră, OK-ul este piesa numărul 2 de culoare neagr㠖 două bucăți). Când se fac suitele (formațiile) OK-ul poate înlocui orice altă piesă.

ÎMPĂRȚIREA PIESELOR

Piesele se împart jucătorilor, iar primul jucător primește 15 piese (deoarece este primul), celorlalți trei jucători primind câte 14 piese. Fiecare jucător își ia piesele și le aranjează pe tabla lui. La aranjare, înainte de a juca, dacă un jucător are aceeași piesa ca ceea deschisă (în exemplul de faț㠖 negru 1), se ia câte 1 punct de la ceilalți jucători (dacă scorul acestuia este cel puțin 3). Acest lucru se face înaintea terminării primei ture.



JOCUL

Jucătorul care are 15 piese începe primul. Făcând suite (formații) acesta scoate o piesă de care crede că n-o să aibă nevoie, punând-o în partea dreapta (între tabla lui și ceea a jucătorului care stă în partea dreapta a acestuia).



Se joacă în sensul invers acelor de ceasornic. Urmează cel de-al doilea jucător care poate lua piesa lăsată de jucătorul precedent (cel din partea stânga) sau să tragă o piesă din grămada din mijloc (din piesele rămase neîmpărțite jucătorilor) după care și el dă jos o piesă. După aceea joacă al 3-lea jucător, apoi al 4-lea. Și așa se face tură după tură, până când un jucător “închide” (aranjează piesele în suite/formații conform regulilor) sau dacă se termină piesele.

SUITE (FORMAȚII)

Scopul jocului este de a se aranja piesele în suite (formații). O suită (o formație) se face cel puțin din 3 piese, (Dar nu și în cazul unei perechi), care pot fi consecutive de aceeași culoare (1-2-3; 2-3-4;....; 11-12-13; și 12-13-1. După piesa 13 se poate așeza doar piesa 1).

           

Formația se poate face și cu piese cu aceeași valoare, dar de culori diferite (de exemplu albastru 1, roșu 1, verde 1, negru 1; roșu 13, verde 13, albastru 13) etc.
           

Formația poate fi formată și din mai multe piese succesive de aceeași culoare (cel puțin 3). Numere identice de culori diferite (3 sau 4).
Dacă faceți "o pereche", piesele trebuie aranjate câte 2 buc. de o culoare (există câte 2 bucăți de piese pentru fiecare număr de o anumită culoare)


sau:

De exemplu: câte 2 negre cu numărul 2, 2 roșii cu numărul 3, 2 albastre cu numărul 5, 2 verzi cu numărul 8, 2 negre cu numărul 10, 2 albastre cu numărul 11 și 2 roșii cu numărul 13. Piesele OK False pot forma de asemenea o pereche. Sau 7 "o pereche" x 2 = 14 piese.
Dacă faceți o formație/o suită (rând) din 14 piese din aceeași culoare, formația trebuie să conțină toate piesele de aceeași culoare de la 1 la 13 și un al doilea 1, adică doar negre, sau doar albastre, sau doar roșii, sau doar verzi 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-1).


or

or

or


PUNCTAJ

Dacă piesele se termină înainte ca cineva să închidă, de la fiecare jucător se ia câte 1 punct.
Dacă cineva închide în mod obișnuit, de la ceilalți se iau câte 2 puncte.
Există alte metode prin care se iau mai multe puncte.
Dacă vreun jucător închide cu piesa OK (piesa cu o unitate mai mare decât ceea deschisă), se iau 4 puncte.
Se iau câte 8 puncte, dacă jucătorul aranjează piesele în perechi. (Adică, dacă a făcut 7 suite de câte 2 piese identice).
Dacă un jucător aranjează piesele în perechi și închide cu piesa OK, se iau 12 puncte.
Dacă un jucător aranjează piesele doar de aceeași culoare (în negru, albastru, roșu sau verde – de la 1 la 13 și 1) și face o suită (rând), de la ceilalți jucători se iau câte 16 puncte.
Dacă un jucător face o suită (rând) de aceeași culoare și închide cu piesa OK , de la ceilalți jucători se iau câte 20 puncte.
La începutul jocului toți jucătorii au câte 20 de puncte. Se numără înapoi. Jocul se termină atunci când un jucător ajunge la 0 puncte.
Jocul este câștigat de jucătorul care are cele mai multe puncte la sfârșitul jocului.

Piesele OK și OK Fals

Piesele cu stea (OK-uri false), pot înlocui doar numărul care are valoarea OK-ului adevărat (dacă piesa OK este albastru 2, ca în poza de mai sus, OK-ul fals poate înlocui și poate fi folosit doar în locul piesei albastre 2), adică poate să stea între albastru 1 și albastru 3, să fie înainte de piesele albastre 3, 4, 5 și/sau altele și să facă o formație sau să fie într-o formație cu alte 2 piese de altă culoare – roșu 2, verde 2 și/sau negru 2).

           

OK-ul adevărat (sau OK-uri, întrucât sunt 2 bucăți) poate înlocui orice piesă din orice suită (grup)(ca un Joker) și să fie folosit în locul oricărei piese care lipsește.

           

Când se fac formațiile (suitele), piesele OK și OK Fals se pot folosi simultan într-una sau mai multe formații. În exemplele din pozele de mai jos: O suită din Piesa OK (albastru 2), folosită în locul albastrei 1, piesa OK Fals folosită în locul albastrei 2, piesele albastre 3, albastre 4 și albastre 5 sau Suita din piesa OK Fals folosită în locul piesei albastre 2, piesele albastre 3, albastre 4, albastre 5 și Piesa OK (albastru 2) folosită în locul albastrei 6. Și o suită de OK Fals în loc de albastru 2, roșu 2, verde 2 și piesa OK (albastru 2) folosită în loc de roșu 2.

           

La fiecare noua împărțire, piesa OK se schimbă (Șansa de a pica aceeași piesa este unu la 52).

ÎNCHIDERE

Dacă toate piesele sunt într-o formație (conform regulilor menționate mai sus), jucătorul poate să "închidă", punând a 15-a piesă în mijlocul mesei peste piesa deschisă și arătându-și tabla celorlalți jucători ca s-o vadă.

Dacă jucătorul face suite (formații) și piesa OK rămâne nefolosită, jucătorul poate să închidă cu aceasta (cu piesa OK). În această situație, de la jucători se iau mai multe puncte (conform schemei menționate mai sus).

VERSIUNEA PC A JOCULUI

În versiunea PC a jocului determinarea piesei OK se face din calculator.
Grămezile sunt aranjate în mijloc și numerotate de la stânga la dreapta, de sus în jos, cu numere de 1 la 10.

Tragerea de piesă se face succesiv din grămada respectivă prin Tragere și plasare (Drag and Drop) a piesei sau prin Dublu clic cu mouse-ul (Double Click) pe piesa din grămada de mijloc


sau pe piesa plasată de jucătorul precedent.


Scoaterea unei piese din grămadă se poate face, de asemenea, în unul din cele două moduri Tragere și plasare (Drag and Drop) a piesei în partea dreaptă față de dvs. sau Dublu clic (Double Click) pe piesa.


Când faceți clic cu butonul drept al mouse-ului pe propria piesa de pe tablă, aceasta se închide (se întoarce cu spatele), protejând-o astfel de o scoatere neintenționată. Dacă piesa este OK și faceți clic dreapta pe aceasta, va apărea omulețul OK. Făcând încă un clic, se deschide piesa care deja poate fi scoasă.


Închiderea jocului se face punând a 15-a piesa prin Tragere și plasare (Drag and Drop) peste piesa deschisă din mijloc.



Favorite Games LTD Copyright © 2002 - 2023 General Terms